



Medicine24

Optimal management of the acutely ill patient: The first 24 hours 23 & 24 October 2025

Day 1 – Thursday 23rd October 2025

08.30 - 09.00	Registration and refreshments	
09.00 – 09.05 5 mins	Introduction and welcome	Dr David Wilkin Conference Director
09.05 – 09.40 35 mins Includes 5 mins Q&A	Keynote Lecture	Professor Dame Carrie MacEwen DBE FRSE LLD MD FRCOphth FRCS, Chair
09.40 - 10.15 35 mins Includes 5 mins Q&A	Keynote Understanding Health Inequalities in Scotland and the rest of the UK	Dr David Walsh Senior Lecturer in Health Inequalities
10.15 - 10.45	Refreshment break and poster viewing	g
Session 1	Gastroenterology Chair: Dr Rachael Swann	
10.45 – 11.05 20 mins	IBD change to Acute Diarrhoea	Dr John Paul Seenan
11.05 – 11.25 20 mins	Liver and LFT at the front door	To be confirmed
11.25 – 11.45 20 mins	Artificially fed patients – recognition and initial management	Dr Gillian Leggett
11.45 – 12.00 15 mins	Panel Q&A	All session 1 speakers
12.00 - 12.20 20 mins	Poster presentation session 3x presenters	Chair: Dr Claribel Simmons
12.20 - 13.20	Lunch break and poster viewing	·
Session 2	Specialty updates for acute medicine	
		Chair: Dr Lynne Meekison
13.20 – 13.40	Haematology for the front door	Dr lan Devanny
20 mins		Consultant Haematologist
13.40 – 14.00 20 mins	Sexual Health	Dr Lindsay Henderson Consultant in Genitourinary and Internal Medicine
14.00 – 14.20 20 mins	Microbiology update, antibiotic resistance	Dr Elan Tsarfati
14.20 – 14.30 15 mins	Panel Q&A	All session 2 speakers
Session 3	Respiratory Chair: Dr Ronan Breen	
14.30 – 14.50 20 mins	Bronchiectasis	Professor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland
14.50 – 15.10 20 mins	Pleural medicine and the approach to management	Dr Selina Tsim
15.10 – 15.30 20 mins	Chronic Asthma management for discharging patients within 24 hours	Professor Rekha Chaudhuri Associate Specialist and Honorary Professor
15.30 – 15.45 15 mins	Panel Q&A	All session 3 speakers





ROYAL COLLEGE OF Physicians and Surgeons of glasgow



15.45 - 16.15	Refreshment break and poster viewing	
Session 4	Transient Loss of Consciousness	
	Chair: Dr Rajni Tejwani	
16.15 – 16.35	Syncope in the older adult	Dr Lara Mitchell
20 mins		Consultant Physician for Older People's services in QEUH,
		Glasgow
16.35 - 16.55	Implications of blackout	Dr Paul Cooper
20 mins	INTERACTIVE	DVLA
16.55 – 17.05	Panel Q&A	All session 4 speakers
10 mins		
17.05 – 17.10	Close of day 1 and thank you	
5 mins		
17.10 onward	Drinks reception	







DAY 2 Friday 24th October 2025

08.30 - 09.00	Registration and refreshments		
09.00 - 09.10	Introduction and welcome		
Session 5	Acute	Medicine	
56221011 2	In association wit	h the Society of Acute	
	Medicine (SAM)		
	Chair: Dr Claire Gordon		
09.10 - 09.30	Topic to be confirmed	Dr Vicky Anne Price,	
20 mins		Consultant in Acute Medicine & President of the	
		Society for Acute Medicine	
09.30 - 09.50	Research in Acute Medicine	Dr Allan Cameron	
20 mins		Consultant in Acute Medicine, Glasgow Royal	
		Infirmary	
09.50 - 10.10	Medical ethics in acute care	Dr Michael Trimble	
20 mins		Clinical Reader (Education) Queen's University,	
		Belfast, Consultant Physician in Acute Medicine,	
		Belfast Health & Social Care Trust	
10.10 - 10.25	Panel Q&A	All session 5 speakers	
15 mins			
10.25 – 10.55	Refreshment break and poster viewing		
Session 6		diology	
	Chair: Dr Paul Rocchiccioli		
10.55 – 11.15		To be confirmed	
20 mins			
11.15 - 11.35		To be confirmed	
20 mins			
11.35 - 11.55		To be confirmed	
20 mins			
11.55 – 12.10	Panel question and answer session	All session 6 speakers	
15 mins			
12.10 - 13.10	Lunch and poster viewing		
13.10 - 13.30	Poster presentation session	Chair: Dr Claribel Simmons	
20 mins	3x presenters		
13.40 - 14.15	Keynote speaker	Dr Nandini Chatterjee	
35 mins	Health Inequalities in India		
Includes 5 mins			
Q&A			
14.15 – 14.45	Refreshment break and poster viewing		
Session 7	Diabetes and Endocrinology		
503510117	Chair: Dr Gemma Currie		
14.45 – 15.05	Sodium in the acute assessment unit	Dr Iona Galloway	
20 mins			
15.05 - 15.25	TFTs in acute receiving - what to do and when to	Dr Sharon Mackin	
20 mins	worry		
15.25 – 15.45	Common pitfalls in inpatient Diabetes	Dr Andrea Llano	
20 mins			
15.45 – 16.00	Panel Q&A	All speakers from session 7	
15 mins			
16.00 - 16.10	Award of poster prizes		
10.00 10.10 10 mins			
16.10 Close and t	hank you		

