



## Medicine24

## Optimal management of the acutely ill patient: The first 24 hours 23 & 24 October 2025

## Day 1 – Thursday 23rd October 2025

08.30 - 09.00	Registration and refreshments		
09.00 - 09.05	Introduction and welcome	Dr David Wilkin	
5 mins		Conference Director	
09.05 – 09.40	Keynote Lecture	Professor Dame Carrie MacEwen	
35 mins		DBE FRSE LLD MD FRCOphth FRCS, Chair	
Includes 5 mins Q&A			
09.40 - 10.15	Keynote	Dr David Walsh	
35 mins	Understanding Health Inequalities in	Senior Lecturer in Health Inequalities	
Includes 5 mins	Scotland and the rest of the UK	Senior Lecturer in riealth inequalities	
Q&A			
10.15 - 10.45	Refreshment break and poster viewing		
Session 1		Gastroenterology Chair: Dr Rachael Swann	
10.45 – 11.05		Dr John Paul Seenan	
20 mins	IBD change to Acute Diarrhoea	Di Joini Faui Seenan	
11.05 – 11.25	Liver and LFT at the front door	To be confirmed	
20 mins	Liver and Er r at the front door	To be committed	
11.25 – 11.45	Artificially fed patients – recognition	Dr Gillian Leggett	
20 mins	and initial management	21 C 208601	
11.45 – 12.00	Panel Q&A	All session 1 speakers	
15 mins			
12.00 - 12.20	Poster presentation session	Chair: Dr Claribel Simmons	
20 mins	3x presenters		
12.20 - 13.20	Lunch break and poster viewing		
Session 2	Specialty updates for acute medicine		
		Chair: Dr Lynne Meekison	
13.20 – 13.40	Hematology, blood films	Dr lan Devanny	
20 mins			
13.40 – 14.00	Sexual Health	Dr Lindsay Henderson Consultant in Genitourinary and Internal Medicine	
20 mins	National Indiana and Indiana	·	
14.00 – 14.20 20 mins	Microbiology update, antibiotic resistance	Dr Elan Tsarfati	
14.20 – 14.30 15 mins	Panel Q&A	All session 2 speakers	
		Docnirotory	
Session 3		Respiratory Chair: Dr Ronan Breen	
14.20 14.50	Duou ahi attaria and the annua ah ta		
14.30 – 14.50 20 mins	Bronchiectasis and the approach to management	Dr Tony De-Soyza	
14.50 – 15.10	Pleural medicine and the approach to	Dr Selina Tsim	
20 mins	management	2. 55	
15.10 – 15.30	Chronic Asthma management for	Professor Rekha Chaudhuri	
20 mins	discharging patients within 24 hours	Associate Specialist and Honorary Professor	
15.30 – 15.45	Panel Q&A	All session 3 speakers	
15 mins			







15.45 – 16.15	Refreshment break and poster viewing	
Session 4	Transient Loss of Consciousness Chair: Dr Rajni Tejwani	
16.15 – 16.35 20 mins	Syncope in the older adult	Dr Lara Mitchell
16.35 – 16.55	Implications of blackout	Dr Paul Cooper
20 mins	INTERACTIVE	DVLA
16.55 – 17.05	Panel Q&A	
10 mins		
17.05 – 17.10	Close of day 1 and thank you	
5 mins		
17.10 onward	Drinks reception	

## **DAY 2 Friday 24th October 2025**







AUNIVERSAL TIP AND VALUE OF ITS				
08.30 - 09.00	Registration and refreshments			
09.00 - 09.10	Introduction and welcome			
Session 5	Acute Medicine In association with the Society of Acute Medicine (SAM)			
		Claire Gordon		
09.10 – 09.30 20 mins	Topic to be confirmed	Dr Vicky Anne Price, Consultant in Acute Medicine & President of the Society for Acute Medicine		
09.30 – 09.50 20 mins	Cases that changed my practice	To be confirmed		
09.50 – 10.10 20 mins	Medical Ethics	Dr Michael Trimble		
10.10 – 10.25 15 mins	Panel Q&A	All session 5 speakers		
10.25 – 10.55	Refreshment break and poster viewing			
Session 6	Cardiology Chair: Dr Paul Rocchiccioli			
10.55 – 11.15 20 mins		To be confirmed		
11.15 – 11.35 20 mins		To be confirmed		
11.35 – 11.55 20 mins		To be confirmed		
11.55 – 12.10 15 mins	Panel question and answer session	All session 6 speakers		
12.10 - 13.10	Lunch and poster viewing			
13.10 – 13.30 20 mins	Poster presentation session 3x presenters	Chair: <b>Dr Claribel Simmons</b>		
13.40 – 14.15 35 mins Includes 5 mins Q&A	Keynote speaker Health Inequalities in India	Dr Nandini Chatterjee		
14.15 – 14.45	Refreshment break and poster viewing			
Session 7	Diabetes and Endocrinology			
303310117	Chair: Dr Gemma Currie			
14.45 – 15.05 20 mins	Sodium in the acute assessment unit	Dr Iona Galloway		
15.05 – 15.25 20 mins	TFTs in acute receiving - what to do and when to worry	Dr Sharon Mackin		
15.25 – 15.45 20 mins	Common pitfalls in inpatient Diabetes	Dr Andrea Llano		
15.45 – 16.00 15 mins	Panel Q&A	All speakers from session 7		
16.00 – 16.10 10 mins	Award of poster prizes			
16.10 Close and t	16.10 Close and thank you			

