



## Medicine24

## Optimal management of the acutely ill patient: The first 24 hours 23 & 24 October 2025

## Day 1 – Thursday 23rd October 2025

Introduction and welcome   Dr David Wilkin   Conference Director	08.30 - 09.00	Registration and refreshments	
Professor Dame Carrie MacEwen   DBE FRSE LLD MD FRCOphth FRCS, Chair		Introduction and welcome	
DBE FRSE LLD MD FRCOphth FRCS, Chair			
Includes 5 mins Q&A  9,40 - 10.15 35 mins Includes 5 mins Q&A  10.15 - 10.45  Refreshment break and poster viewing  Session 1  10.45 - 11.05 20 mins 11.05 - 11.25 20 mins 11.25 - 11.45 20 mins 11.25 - 11.45 20 mins 12.00 - 12.20 20 mins 12.20 - 12.20 20 mins 12.20 - 13.40 20 mins 12.30 - 14.30 20 mins 13.40 - 14.40 20 mins 13.40 - 14.40 20 mins 14.50 - 14.50 20 mins 14.50 - 14.50 20 mins 15 mins 16 mins 17 mins 18 mins 18 mins 19 mins 19 mins 19 mins 10 mins		Keynote Lecture	
0.9.40 - 10.15			DBE FRSE LLD MD FRCOphth FRCS, Chair
Oy.40 - 10.15   Somins   Understanding Health Inequalities in Scotland and the rest of the UK			
Semins   Understanding Health Inequalities in Scotland and the rest of the UK		Kounoto	Dr David Walch
Includes 5 mins		_ <b> </b> =	
Q&A   10.15 - 10.45   Refreshment break and poster viewing			Senior Lecturer in Health Inequalities
Session 1    Chair: Dr Chrona Breen  1.00 - 12.20  2.00 mins  2.00 mins  2.00 mins  2.00 mins  2.00 mins  3.00 mins  3.		Scotland and the rest of the ok	
Chair: Dr Rachael Swann   Dr John Paul Seenan		Refreshment break and poster viewing	g
10.45 - 11.05	Session 1		
20 mins 11.05 – 11.25 20 mins 11.05 – 11.25 20 mins 11.25 – 11.45 20 mins 21.25 – 11.45 20 mins 21.20 – 12.20 20 poster presentation session 3x presenters 20 mins 3x presenters 20 mins 3x presenters 20 mins 21.20 – 13.40 20 mins 20 mins 21.20 – 13.40 20 mins 20 mins 21.20 – 13.40 20 mins 20 mins 20 mins 20 mins 21.20 – 13.40 20 mins 20 mins 20 mins 20 mins 21.20 – 13.40 20 mins 20 mins 20 mins 20 mins 21.20 – 13.40 20 mins 20 mins 20 mins 20 mins 20 mins 20 mins 21.20 – 13.20 21.20 mins 22.20 mins 23.20 – 13.40 24.20 – 14.30 25.20 mins 26.20 mins 27.20 mins 28.20 mins 29.20 mins 20 m	40.45 44.05		
1.05 - 11.25   Liver and LFT at the front door   To be confirmed		IBD change to Acute Diarrhoea	Dr John Paul Seenan
20 mins		Liver and LET at the front door	To be confirmed
11.25 - 11.45		Liver and Li i at the front door	To be committed
20 mins and initial management  11.45 – 12.00   Family   Panel Q&A   All session 1 speakers  12.00 - 12.20   Poster presentation session   3x presenters  12.20 - 13.20   Lunch break and poster viewing  Session 2   Specialty updates for acute medicine Chair: Dr Lynne Meekison  13.20 - 13.40   Hematology, blood films   Dr Ian Devanny    13.40 - 14.00   Sexual Health   Dr Lindsay Henderson   Consultant in Genitourinary and Internal Medicine    14.00 - 14.20   Microbiology update, antibiotic resistance   Dr Elan Tsarfati    14.20 - 14.30   Panel Q&A   All session 2 speakers  Session 3   Respiratory   Chair: Dr Ronan Breen    14.30 - 14.50   Bronchiectasis   Professor Adam Hill   Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland    14.50 - 15.10   Pleural medicine and the approach to management for management   Misson 2 speakers    15.10 - 15.30   Chronic Asthma management for discharging patients within 24 hours   Associate Specialist and Honorary Professor   Professor Rekha Chaudhuri   Associate Specialist and Honorary Professor   Professor Speakers   Professor Rekha Chaudhuri   Associate Specialist and Honorary Professor   Professor Speakers   Professor Rekha Chaudhuri   Associate Specialist and Honorary Professor   Professor Rekha Chaudhuri   Associate Specialist and Honorary Professor   Professor Specialist and Honorary Professor   Professor Specialist   Professor Rekha Chaudhuri   Associate Specialist   Professor   P		Artificially fed patients – recognition	Dr Gillian Leggett
11.45 – 12.00 15 mins 12.00 - 12.20 20 mins 22.20 - 13.20 20 mins 22.20 - 13.20 20 mins 21.20 - 13.40 20 mins 21.20 - 13.40 20 mins 22.20 mins 23 pecialty updates for acute medicine Chair: Dr Lynne Meekison 24 Chair: Dr Lynne Meekison 25 Chair: Dr Lynne Meekison 26 mins 27 Lynne Meekison 28 mins 29 mins 20 mi		-	S. Gillian Leggett
15 mins 12.00 - 12.20 Poster presentation session 3x presenters 12.20 - 13.20 Lunch break and poster viewing  Session 2 Specialty updates for acute medicine Chair: Dr Lynne Meekison  13.20 - 13.40 Hematology, blood films Dr Lan Devanny  13.40 - 14.00 Sexual Health Dr Lindsay Henderson Consultant in Genitourinary and Internal Medicine  14.00 - 14.20 Microbiology update, antibiotic resistance Panel Q&A All session 2 speakers  Session 3 Respiratory Chair: Dr Ronan Breen  14.30 - 14.50 Dr Lindsay Henderson Consultant in Genitourinary and Internal Medicine  Professor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland Pleural medicine and the approach to management management for discharging patients within 24 hours  15.30 - 15.45 Panel Q&A All session 3 speakers  Professor Rekha Chaudhuri Associate Specialist and Honorary Professor		-	All session 1 speakers
12.00 - 12.20		Tuner QuA	All session 1 speakers
20 mins 3x presenters  12.20 - 13.20  Lunch break and poster viewing  Session 2  Specialty updates for acute medicine Chair: Dr Lynne Meekison  13.20 - 13.40 20 mins  13.40 - 14.00 20 mins  Sexual Health  Dr Lindsay Henderson Consultant in Genitourinary and Internal Medicine  14.00 - 14.20 20 mins  Microbiology update, antibiotic resistance  14.20 - 14.30 15 mins  Panel Q&A  All session 2 speakers  Session 3  Respiratory Chair: Dr Ronan Breen  14.30 - 14.50 20 mins  Pleural medicine and the approach to management 14.50 - 15.10 20 mins  Pleural medicine and the approach to management 15.10 - 15.30 Chronic Asthma management for discharging patients within 24 hours  15.30 - 15.45 Panel Q&A  All session 3 speakers		Poster presentation session	Chair: Dr Claribel Simmons
Specialty updates for acute medicine Chair: Dr Lynne Meekison  13.20 – 13.40 20 mins  13.40 – 14.00 20 mins  14.00 – 14.20 Microbiology update, antibiotic resistance  14.20 – 14.30 15 mins  Session 3  Session 3  Session 3  Session 3  Chair: Dr Lynne Meekison  Dr Ian Devanny  Dr Lindsay Henderson Consultant in Genitourinary and Internal Medicine  Dr Elan Tsarfati  Dr Elan Tsarfati  Session 2 speakers  Respiratory Chair: Dr Ronan Breen  14.30 – 14.50 20 mins  Professor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland  14.50 – 15.10 20 mins  Pleural medicine and the approach to management  15.10 – 15.30 Chronic Asthma management for discharging patients within 24 hours  15.30 – 15.45 Panel Q&A All session 3 speakers	20 mins	- I	
Table 13.20 – 13.40 20 mins  13.20 – 13.40 20 mins  13.40 – 14.00 20 mins  13.40 – 14.00 20 mins  14.00 – 14.20 20 mins  Microbiology update, antibiotic resistance  14.20 – 14.30 15 mins  14.30 – 14.50 20 mins  14.30 – 14.50 20 mins  Panel Q&A  All session 2 speakers  Respiratory Chair: Dr Ronan Breen  14.30 – 14.50 20 mins  Professor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland  14.50 – 15.10 20 mins  Pleural medicine and the approach to management Chronic Asthma management for discharging patients within 24 hours  15.30 – 15.45  Panel Q&A  All session 3 speakers  Professor Rekha Chaudhuri Associate Specialist and Honorary Professor	12.20 - 13.20	Lunch break and poster viewing	
13.20 – 13.40 20 mins  13.40 – 14.00 20 mins  13.40 – 14.00 20 mins  14.00 – 14.20 Microbiology update, antibiotic resistance  14.20 – 14.30 15 mins  Session 3  Respiratory Chair: Dr Ronan Breen  14.30 – 14.50 20 mins  Bronchiectasis  Professor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland  14.50 – 15.10 20 mins  Pleural medicine and the approach to management Chair: Dr Selina Tsim  Professor Rekha Chaudhuri Associate Specialist and Honorary Professor  All session 3 speakers  All session 3 speakers  All session 3 speakers  All session 3 speakers	Session 2	n 2 Specialty updates for acute medicine	
20 mins  13.40 – 14.00 20 mins  14.00 – 14.20 Microbiology update, antibiotic 20 mins  14.20 – 14.30 15 mins  Session 3  Respiratory Chair: Dr Ronan Breen  14.30 – 14.50 20 mins  Bronchiectasis  Pofessor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland  14.50 – 15.10 Pleural medicine and the approach to management  15.10 – 15.30 Chronic Asthma management for discharging patients within 24 hours  15 mins  Professor 3 Respiratory Chair: Dr Ronan Breen  Professor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland  Professor Rekha Chaudhuri Associate Specialist and Honorary Professor  All session 3 speakers			Chair: Dr Lynne Meekison
13.40 – 14.00 20 mins  Microbiology update, antibiotic 20 mins  Microbiology update, antibiotic 20 mins  Panel Q&A  Session 3  Respiratory Chair: Dr Ronan Breen  Professor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland  14.50 – 15.10 Pleural medicine and the approach to management 20 mins  Chronic Asthma management for discharging patients within 24 hours  15.30 – 15.45 Panel Q&A  Dr Lindsay Henderson Consultant in Genitourinary and Internal Medicine  Dr Elan Tsarfati  Prelan Tsarfati  Prelan Tsarfati  Prefessor 2 speakers  All session 2 speakers  Professor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland  Dr Selina Tsim  Professor Rekha Chaudhuri Associate Specialist and Honorary Professor  All session 3 speakers		Hematology, blood films	Dr Ian Devanny
20 mins Consultant in Genitourinary and Internal Medicine  14.00 – 14.20 Microbiology update, antibiotic resistance  14.20 – 14.30 Panel Q&A  Session 3  Respiratory Chair: Dr Ronan Breen  14.30 – 14.50 Bronchiectasis Professor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland  14.50 – 15.10 Pleural medicine and the approach to management  15.10 – 15.30 Chronic Asthma management for discharging patients within 24 hours  15.30 – 15.45 Panel Q&A  All session 3 speakers  Consultant in Genitourinary and Internal Medicine  Dr Elan Tsarfati  Professor 2 speakers  All session 2 speakers	20 mins		
14.00 – 14.20 Microbiology update, antibiotic resistance  14.20 – 14.30 Panel Q&A  Session 3  Respiratory Chair: Dr Ronan Breen  14.30 – 14.50 Bronchiectasis 20 mins  Pofessor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland  14.50 – 15.10 Pleural medicine and the approach to management  15.10 – 15.30 Chronic Asthma management for discharging patients within 24 hours  15.30 – 15.45 Panel Q&A  Microbiology update, antibiotic prelian Tsarfati  Prelan Tsarfati  Prefessor 2 speakers  Professor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland  Professor Rekha Chaudhuri Associate Specialist and Honorary Professor		Sexual Health	
20 mins resistance  14.20 – 14.30 Panel Q&A  Session 3  Respiratory Chair: Dr Ronan Breen  14.30 – 14.50 Bronchiectasis  20 mins  Pleural medicine and the approach to 20 mins  15.10 – 15.30 Chronic Asthma management for 20 mins  15.30 – 15.45 Panel Q&A  All session 2 speakers  Respiratory Chair: Dr Ronan Breen  Professor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland  Dr Selina Tsim  Professor Rekha Chaudhuri Associate Specialist and Honorary Professor			·
14.20 – 14.30 15 mins  Respiratory Chair: Dr Ronan Breen  14.30 – 14.50 20 mins  Pleural medicine and the approach to management  15.10 – 15.30 20 mins  Chronic Asthma management for discharging patients within 24 hours  15.30 – 15.45  Panel Q&A  All session 2 speakers  Respiratory Chair: Dr Ronan Breen  Professor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland  Dr Selina Tsim  Professor Rekha Chaudhuri Associate Specialist and Honorary Professor			Dr Elan Tsarfati
Session 3  Respiratory Chair: Dr Ronan Breen  14.30 – 14.50 20 mins  Professor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland  14.50 – 15.10 20 mins  Pleural medicine and the approach to management  15.10 – 15.30 Chronic Asthma management for discharging patients within 24 hours  15.30 – 15.45 Panel Q&A  Respiratory Chair: Dr Ronan Breen  Professor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland  Dr Selina Tsim  Associate Specialist and Honorary Professor			
Respiratory Chair: Dr Ronan Breen  14.30 – 14.50 20 mins  Professor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland  14.50 – 15.10 20 mins  Pleural medicine and the approach to management  15.10 – 15.30 Chronic Asthma management for discharging patients within 24 hours  15.30 – 15.45 Panel Q&A  Respiratory Chair: Dr Ronan Breen  Professor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland  Dr Selina Tsim  Professor Rekha Chaudhuri Associate Specialist and Honorary Professor		Panel Q&A	All session 2 speakers
14.30 – 14.50 20 mins  Professor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland  Professor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland  Dr Selina Tsim  Chronic Asthma management for discharging patients within 24 hours  Professor Rekha Chaudhuri Associate Specialist and Honorary Professor  All session 3 speakers			
14.30 – 14.50BronchiectasisProfessor Adam Hill Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland14.50 – 15.10Pleural medicine and the approach to managementDr Selina Tsim15.10 – 15.30Chronic Asthma management for discharging patients within 24 hoursProfessor Rekha Chaudhuri Associate Specialist and Honorary Professor15.30 – 15.45Panel Q&AAll session 3 speakers	Session 3		
20 mins  Dean of Postgraduate Medicine, NHS Education for Scotland  14.50 – 15.10 Pleural medicine and the approach to management  15.10 – 15.30 Chronic Asthma management for discharging patients within 24 hours  15.30 – 15.45 Panel Q&A  Dr Selina Tsim  Professor Rekha Chaudhuri Associate Specialist and Honorary Professor  All session 3 speakers			
14.50 – 15.10Pleural medicine and the approach to managementDr Selina Tsim15.10 – 15.30Chronic Asthma management for discharging patients within 24 hoursProfessor Rekha Chaudhuri Associate Specialist and Honorary Professor15.30 – 15.45Panel Q&AAll session 3 speakers		Bronchiectasis	
20 mins management  15.10 – 15.30 Chronic Asthma management for discharging patients within 24 hours  15.30 – 15.45 Panel Q&A Professor Rekha Chaudhuri Associate Specialist and Honorary Professor  All session 3 speakers		81 1 12 2 2	-
15.10 – 15.30 Chronic Asthma management for discharging patients within 24 hours  15.30 – 15.45 Panel Q&A Professor Rekha Chaudhuri Associate Specialist and Honorary Professor  All session 3 speakers			Dr Seima ISIM
20 mins discharging patients within 24 hours Associate Specialist and Honorary Professor 15.30 – 15.45 Panel Q&A All session 3 speakers			Professor Pokha Chaudhuri
15.30 – 15.45 Panel Q&A All session 3 speakers		_	
			·
1.710015	15.50 – 15.45 15 mins	Tunci Qua	riii sessioti s speakers







15.45 – 16.15	Refreshment break and poster viewing		
Session 4	Transient Loss of Consciousness		
	Chair: Dr Rajni Tejwani		
16.15 – 16.35	Syncope in the older adult	Dr Lara Mitchell	
20 mins		Consultant Physician for Older People's services in QEUH,	
		Glasgow	
16.35 – 16.55	Implications of blackout	Dr Paul Cooper	
20 mins	INTERACTIVE	DVLA	
16.55 – 17.05	Panel Q&A	All session 4 speakers	
10 mins			
17.05 – 17.10	Close of day 1 and thank you		
5 mins			
17.10 onward	Drinks reception		







## DAY 2 Friday 24th October 2025

08.30 - 09.00	Registration and refreshments			
09.00 - 09.10	Introduction and welcome			
		Modicino		
Session 5	Acute Medicine  In association with the Society of Acute  Medicine (SAM)  Chair: Dr Claire Gordon			
09.10 – 09.30	Topic to be confirmed	Dr Vicky Anne Price,		
20 mins	Topic to be committed	Consultant in Acute Medicine & President of the		
20 111113		Society for Acute Medicine		
09.30 - 09.50	Cases that changed my practice	To be confirmed		
20 mins	Substitution and substi	10 00 00 111111111111111111111111111111		
09.50 - 10.10	Medical ethics in acute care	Dr Michael Trimble		
20 mins		Clinical Reader (Education) Queen's University,		
		Belfast, Consultant Physician in Acute Medicine,		
		Belfast Health & Social Care Trust		
10.10 – 10.25	Panel Q&A	All session 5 speakers		
15 mins	O-freshment has also and a set an invited			
10.25 – 10.55	Refreshment break and poster viewing			
Session 6	Cardiology Chair: Dr Paul Rocchiccioli			
	Chair: Dr Pa	T		
10.55 – 11.15		To be confirmed		
20 mins				
11.15 – 11.35		To be confirmed		
20 mins				
11.35 – 11.55		To be confirmed		
20 mins	Book westing and anyone society	All page of Canadage		
11.55 – 12.10 15 mins	Panel question and answer session	All session 6 speakers		
12.10 – 13.10	Lunch and poster viewing			
13.10 – 13.30	Poster presentation session	Chair: Dr Claribel Simmons		
20 mins	3x presenters	Chair. Di Clariber Siminons		
13.40 – 14.15	Keynote speaker	Dr Nandini Chatterjee		
35 mins	Health Inequalities in India	Di Nandini Chatterjee		
Includes 5 mins	rieditii illequalities ili iliula			
Q&A				
14.15 – 14.45	Refreshment break and poster viewing			
Session 7	Chair: Dr Gemma Currie			
14.45 – 15.05	Sodium in the acute assessment unit	Dr Iona Galloway		
20 mins	Journal III the deate assessment unit	5. Iona Ganoway		
15.05 – 15.25	TFTs in acute receiving - what to do and when to	Dr Sharon Mackin		
20 mins	worry			
15.25 – 15.45	Common pitfalls in inpatient Diabetes	Dr Andrea Llano		
20 mins	p i i i p i i i i p i i i i i i i i i i			
15.45 – 16.00	Panel Q&A	All speakers from session 7		
15 mins		- p		
16.00 – 16.10	Award of poster prizes			
10 mins	, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,			
	16.10 Close and thank you			
	, - <del>"</del>			

